1 Mar

Hyvä kunto on kaiken A ja O

Näin vanhemmaksi tullessa sitä huomaa entistä enemmän, kuinka tärkeää on pitää itsestä ja erityisesti omasta fyysisestä kunnosta huolta. Nuorempana urheilin todella aktiivisesti ja treeni tunteja viikossa kertyi kymmeniä. Keski-ikään tullessa huomaa, etteivät energiatasot ole enää samat kuin nuorempana, joten aktiivinen elämäntapa on kullanarvoinen.

Kirjoitan joka sunnuntai seuraavalle viikolle urheilutavoitteen tuntien muodossa ja laitan lapun jääkaapin oveen muistuttamaan minua. Vetelen viivoja paperiin aina kun tavoitteeni toteutuvat. Yksinkertaista mutta palkitsevaa.

Ylös, ulos ja lenkille

Minulla on aina ollut sellainen motto, että kaiken liikunnan, jota harrastan, täytyy olla mielekästä. En väitä, etteikö matkan varrelle olisi sattunut päiviä, jolloin se lenkille tai salille lähtö olisi ollut viimeinen ajatus mielessä. Joskus on hyvä puskea itsensä urheilemaan, kun taas joskus on täysin suvaittavaa jäädä sohvalle makaamaan, jos kroppa sitä vaatii. Toki tämä ei voi toistua liian useasti viikossa. On myös mahtavaa, jos harrastuksia voi jakaa kavereiden kanssa.

Minulle mielekkäät urheilulajit

Suomessa meillä on se etuoikeus, että luonto on upea ja täällä on aivan mahtavat ulkoilumahdollisuudet. Toki kylmimmät talvikuukaudet saattavat rajoittaa ulkoilua mutta toisaalta kylmyydenkin voi voittaa pukeutumalla oikein. Yritän ulkoilla joka viikko mahdollisimman paljon, jotta saan tarpeeksi raikasta ilmaa ja näin ollen mieli pysyy vireänä. Talviurheilu on muutenkin lähellä sydäntäni ja lenkkeilyn lisäksi nautin metsässä ja järven jäällä hiihtämisestä sekä laskettelusta. Teemme perheeni kanssa vuosittaisen laskettelureissun Lappiin.

Mitä olen huomannut urheilun tuovan elämääni hyvän fyysisen kunnon lisäksi, on ehdottomasti mahtava henkinen hyvinvointi. Ja tottahan se on, että vartalo ja pääkoppa kulkevat pitkälti käsi kädessä ja jos toinen on niistä vinksallaan niin ei ole kokonaisvaltaisesti hyvä olla. Henkiseen hyvinvointiin kuuluu toki myös paljon muuta urheilun lisäksi, kuten oikein syöminen ja riittävä unen määrä. Olen näin vanhempana löytänyt harmonian niin fyysisen, kuin henkisenkin hyvinvoinnin kesken.

Urheilulajit ympäri vuoden

Jo aikaisemmin mainitsemani lenkkeilyn lisäksi onneksemme Suomen maassa voi harrastaa pitkälti kaikkia urheilulajeja ympäri vuoden. Nautin muun muassa jalkapallon pelaamisesta kesäisin viherkentillä ja talvisin jalkapalloa voi harrastaa sisäkentillä. Meillä onkin kavereiden kanssa leikkimielinen jalkapallojoukkue ja harjoittelemme noin kerran viikossa yhdessä. Yhden joukkuekaverini poika on ammattijalkapalloilija ja hän aina välillä tulee katsomaan harjoituksiamme ja antaa vinkkejä jalkapalloon. Saa nähdä, jos tulevana kesänä saisimme jonkun yhtä amatööri joukkueen pelaamaan kanssamme.

Pitkän iän salaisuus

Monesti saan kommentteja, että olen ikäisekseni hyvässä kunnossa ja näytän nuoremmalta kuin olen. Kyseiset kommentit nostavat tietenkin hymyn huulilleni ja olen siinä mielessä ylpeä itsestäni, että olen elänyt urheilullisen elämän joka nyt vanhempana auttaa minua useammallakin osa-alueella. Kannustan siis kaikkia lapsia, nuoria ja toki vanhempaakin kansaa liikkumaan ahkerasti ja pitämään itsestään huolen. Näin ollen olemme terve kansa ja uskon, että urheilu on iso osa pitkän iän salaisuutta!