10 Mar

Vanhat kunnon ajat

Näin vanhemmalla iällä sitä tuntuu, että aika kultaa kaikki muistot. Usein tuleekin muisteltua vanhoja aikoja sellaisella haikeudella, että joskus tekisi mieli vähän kääntää kelloa taaksepäin. Näinpä siis monet ikäiseni puhuvat usein “vanhoista kunnon ajoista”. Tosiasiassa kuitenkin, ajan mennessä eteenpäin olen huomannut nykypäivän tuovan myös toivottuja positiivisia muutoksia meidän ympäröivään maailmaamme. Saahan sitä kuitenkin välillä tuntea olonsa nostalgiseksi ja muistella mukavia menneitä tapahtumia.

Koska olen aina ollut aktiivisesti mukana Hangö Idrottsklubbin toiminnassa, muistan kaikki vanhat urheilukaverini, joista osa on edelleen aktiivisesti mukana urheilupiireissä, kun taas toiset ovat keskittyneet vuosien aikana muihin juttuihin. Nykyisin kaikilla on kova kiire perheen parissa, ja siksi onkin haastavaa järjestää yhteisiä iltoja ja tapahtumia säännöllisesti. Mutta silloin kun vanha porukka kokoontuu yhteen, on aina kuin aikaa ei olisi kulunut ollenkaan ja voimme taas nauttia toistemme seurasta.

Terveys ja ikä

Pitkään urheilleena huomaa, että aika vaikuttaa kovasti myös siihen, kuinka paljon jaksaa tehdä erilaisia asioita päivittäin. Koska olen ollut koko ikäni urheilullinen, tunnen kyllä, että askel vähän hidastuu ja syke nousee helpommin kuin aiemmin. On siis selvää, ettei enää voi urheilla samalla tavalla kuin parikymppisenä. Joka tapauksessa uskon, että huolehtimalla terveydestäni minulla on vielä edessä paljon hyviä vuosia ja voin jatkaa urheilua jatkossakin.

Terveydestä huolehtimisen tulisi muutenkin olla varsinkin vanhemmilla ihmisillä yksi elämän tärkeimmistä prioriteeteista. On nimittäin selvää, että hyvä terveys ei pelkästään pidennä ikää vaan samalla parantaa elämänlaatua kokonaisvaltaisesti. Jos voi fyysisesti hyvin, on myös helpompi harrastaa erilaisia aktiviteetteja, päivittäisissä arjen toimissa jaksaa paljon paremmin ja kaiken lisäksi olo tuntuu merkittävästi pirteämmältä ja energisemmältä. Tämän takia liikuntaa ei vanhemmalla iällä kannata vähentää vaan päinvastoin lisätä.

Nostalgiaa

Itse löydän nostalgiaa erityisesti musiikista, vanhoista kirjoista, elokuvista ja valokuvista. Jokainen musiikkityyli tuo mieleen erilaisen vuosikymmenen ja erilaisen ajan niin maailmalla kuin Suomessakin. Tietyt laulut ovat pysyneet ikivihreinä kestosuosikkeina ja osa taas on, ehkä syystäkin, jäänyt historian hampaisiin. Nykynuoriso enää jaksa innostua vanhoista epämuodikkaista kappaleista menneiltä vuosikymmeniltä. Vanhemmalle väestölle vaikutus on taas päinvastainen: emme oikein tuppaa ymmärtämään nykypäivän hittejä, joita soitetaan jokaisella radiokanavalla.

Vanhoja elokuvia näkee nykypäivänä joka paikassa. Silloin tällöin televisiokanavat näyttävät myös vanhoja kultaisia klassikoita, joissa aikansa ihailluimmat näyttelijät seikkailevat erilaisissa rooleissa. Lisäksi elokuvateattereissa näkee joskus esityksiä näistä nostalgiaa havisevista elokuvatuotannon helmistä. Vanhoja novelleja löytyy kirjastoista kasapäin, ja jotkut vanhat suomalaiset klassikot kuten Sinuhe egyptiläinen ja Tuntematon sotilas eivät koskaan poistu edes nuorison rakastamien teosten listalta. On hauskaa huomata miten nykypäivä ja vanha aika nivoutuvat yhteen; voimme oppia vanhoista ajoista paljon.