16 May

Lempijoukkueeni

Seuraan kaikki urheilulajeja, mutta jalkapallo on lähimpänä sydäntäni. Nyt kun oma aktiiviurani on ohi Hangö IK:ssa voin keskittyä siihen tärkeimpään urheilulajiin eli penkkiurheiluun. Penkkiurheilun paras puoli onkin se, ettei siinä tarvitse olla fyysisesti hyvässä kunnossa. Vuosien mittaan olen nauttinut monista makeista voitoista ja kokenut kirpeitä häviöitä. Joskus käyn katsomassa pelejä paikan päällä, mutta mielelläni istun kotisohvalla television äärellä. Esittelen omat suosikkini Suomen ja Ruotsin jalkapalloliigoista: Veikkausliigasta ja Allsvenskanista.

HJK eli Helsingin jalkapalloklubi

HJK on yksi kovimmista suomalaisista jalkapalloseuroista. Seuralla on jalkapallossa eniten Suomen mestaruuksia verrattuna muihin joukkueisiin. Viimeisintä kultaa sain juhlia taas kauden 2017 jälkeen. HJK on pelannut pääsarjassa niin kauan kuin muistan. HJK on niin ikään tuonut kunniaa suomalaiselle jalkapallolle ollessa ainoa suomalainen joukkue, joka on pelannut Mestarien liigassa ja Euroopan liigassa. Käyn silloin tällöin katsomassa kotipelejä Telia 5G Areenalla ja etenkin Stadin derbyjä en koskaan jätä välistä.

Ruotsin suosikit: AIK Fotboll ja Malmö FF

AIK Fotbolliin törmäsin aivan sattumalta seuratessani toisen ruotsalaisen lempijoukkueeni Malmö FF:n pelejä. AIK:lla on Ruotsin suurimmat kannattajakunnat jo 34 kauden ajan. Hämmästelin jo vuosia sitten joukkueen kotiareenan kokoa – sinne mahtuu yli 54 000 katsojaa. Ihmeellisintä on, että areena on myös useasti täynnä, vaikka joukkue ei ole voittanut yhtään mestaruutta vuoden 2010 jälkeen. AIK:n kotikaupunki on Solna ja se on Ruotsin korkeimman sarjatason Allsvenskanin kolmanneksi menestynein joukkue.

Ruotsin ykkösjoukkue on mielestäni Malmö Fotboll Förening. Se on samalla yksi Ruotsin suurimmista joukkueista AIK:n ja parin muun joukkueen ohella. Malmö on menettänyt hieman otettaan parhaimmista ajoistaan 70- ja 80-luvuilla mutta on edelleen kova joukkue ja mitä parasta: vuoden 2017 Ruotsin mestari. Malmön riveissä ollaan nähty myös suomalainen legenda Jari Litmanen. Malmön mielestäni parhain saavutus on ollut vuosien 78/79 Euroopan cupin eli Mestarien liigan loppuottelupaikka Nottingham Forestia vastaan.

Stadin derby on mahtavin urheilutapahtuma

Helsingin paikallisjoukkueiden kohtaamisia kutsutaan derbyiksi. Jokapäiväiseen elämään Helsingissä jalkapallo ei vaikuta muulloin kuin juuri derbyjen aikana. Silloin tuntuu kuin koko kaupunki herää eloon. HIFK:n ja HJK:n kannattajat kerääntyvät omiin leireihinsä ja hyvällä energialla kannattajat marssivat pelipaikalle. Niissä peleissä on aina suuren maailman tunnelmaa, kun areena oikein kipinöi. Omalta kannaltani iloinen asia on se, että HJK on vienyt viime vuosina Stadin herruuden. Stadin derbyt käyn aina katsomassa paikan päällä.

Keski-Suomen haastaja: Kuopion palloseura

Keväisin ja kesäisin tieni vie joskus Savoon jota kautta olen kiinnostunut myös Kuopion palloseuran toiminnasta. Savolainen leppoisa elämänasenne on erittäin tarttuva. KuPS:n kannattajien yhteishenki on erilaisempaa kuin Helsingin joukkueiden – Kuopiossa ei hötkyillä katsomoissa. Vain 5000 katsojan keskuskentällä pelaava KuPS on pelannut viime vuosina hyvää jalkapalloa. Siitä parhaimpana osoituksena on kauden 2017 SM-hopea. Savon helmestä, Kuopiosta, on noussut historian aikana kovia urheilijoita joten uskon KuPS:inkin olevan kova vastus myös tulevaisuudessa.